donderdag 27 februari 2014

Sonderingen

De titel laat misschien vermoeden dat wij een sonderingen en/of stabiliteitsstudie hebben laten doen maar het tegendeel is minder waar... 

Nochtans hebben we hierover lang getwijfeld. Een stabiliteitsstudie door een bouwingenieur is niet verplicht maar wordt in veel gevallen wel aangeraden. Veel architecten en/of aannemers willen niet met je in zee gaan vooraleer je contractueel laat vastleggen dat je een sonderingen laat doen. Onze architect deed er niet echt moeilijk over maar kon ons ook niet vertellen of een studie nuttig zou zijn of niet. Aangezien het project grotendeels zelfbouw is, is er bij ons ook geen aannemer in het spel. Onze metser gaf ons de raad om zelf een te gaan "boren" om zo te peilen hoe diep de harde ondergrond zit. Als die niet dieper dan 1,5m zou zitten, moesten we ons niet al te veel zorgen maken en zou de klassieke "fundering op staal" zeker mogelijk zijn. In dat geval hebben we geluk en sparen we ons een paar duizend eurootjes uit. 
In het andere geval is een bijkomende studie een must en moet er misschien gewerkt worden met "paalfundering" of een "zwevende vloerplaat". Deze types fundering zorgen normaal gezien voor een serieuze meerkost in vergelijking met klassieke fundering op staal. 
In ieder geval zijn we in de loop van augustus 2013 op de vier hoeken van waar ons huis komt, gaan boren. Zie onderstaande foto's ter illustratie!





De eigen boringen wezen uit dat de harde ondergrond terug te vinden was vanaf 08, m op het hoogste punt tot 1,1 m op het diepste punt. Dit stemde ons in ieder geval hoopvol en na veel vijven en zessen hebben we besloten om geen bijkomende stabiliteitsstudie te laten doen. Ondanks de gunstige boringen nog steeds een gok maar we sparen op die manier wel een aardig centje uit! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten