dinsdag 15 april 2014

Bekisten en gieten betonsloffen / betonkolom

Ik kan deze week genieten van een weekje verlof en dus kan ik wat meer tijd in den bouw steken. En dat is ook nodig want vrijdagmorgen komen ze onze welvingen leggen en tegen dan is er nog een pak werk te doen. Zo moeten er nog enkele lento's gelegd worden boven de opening van de garagepoort en de buitendeuren. Waar de poutrels komen te liggen, moeten er nog betonsloffen gegoten worden. Ook moet er nog een betonkolom gegoten worden achteraan de woning tussen het vast raam en het schuifraam. Deze kolom is nodig aangezien de breedte tussen de twee ramen slechts 0,5 m bedraagt en een gelijmd muurtje met andere woorden veel te weinig draagkracht heeft. Tot slot moeten er nog enkele voorbereidende werken uitgevoerd worden voordat de welvingen kunnen gelegd worden. Op vraag van mijn collega's hou ik deze blog echter nu al up to date zodat zij deze week tijdens de werkdrukte kunnen genieten van onze bouwavonturen!

Het gieten van de betonsloffen en kolom op zich is niet echt een zware / lange klus als er genoeg werkvolk is, vooral het bekisten is een intensief en niet onbelangrijk jobke. Je wilt niet tegenkomen dat tijdens het gieten van de beton een houten plank los komt dus is het echt wel belangrijk dat de bekistingsplanken degelijk vast gemaakt worden. Gisteren hebben we ons tijdens de namiddag met behulp van onze metser Guido dan ook eerst bezig gehouden met het bekisten van de betonsloffen en de betonkolom. De houten planken worden eerst op de juiste hoogte gehouden om dan vastgemaakt te worden met spanschroeven en klemmen. Waar de betonkolom gegoten wordt, worden de planken op verschillende plekken op hun plaats gehouden door latten die op hun beurt vastgeschroefd zijn aan plankjes die in de beton van de vloerplaat verankerd worden. Voor alle zekerheid worden ook de bekistingsplanken van de betonkolom nog eens verstevigd met klemmen.

Na de bekistingswerken van gisteren konden we vandaag de beton gieten. Voordat de bekisting van de betonkolom volledig kan afgewerkt worden, hebben we eerst de wapening van de kolom in orde moeten maken. Daarom hebben we gaten geboord in de beton van de vloerplaat om daar vervolgens 6 staven kartelstaal (12 mm) in te stoppen. Deze hebben we op een drietal plaatsen aan elkaar vast gemaakt met ijzerdraad en nadien de bekisting van de kolom verder afgewerkt.

Volgende stap is het gieten van de betonsloffen en kolom zelf met beton. Hiervoor hebben we voorgemaakte droge beton afgehaald en zelf "gedraaid". De samenstelling van de beton was identiek als de beton van de vloerplaat (350 kg cement / m³). Vanaf het moment dat er een kruiwagen klaar was, konden we deze per emmer naar boven hijsen en storten. 

Enkele uurtjes later was alles gegoten! Nu kan alles enkele dagen rustig uitharden. Donderdagmiddag kunnen we alles ontkisten en nog enkele voorbereidende werken uitvoeren zodat vrijdag de poutrels en welvingen kunnen gelegd worden.






Emmertje beton naar boven hijsen!



Kolom deels bekist en opgevuld met kartelstaal.


Betonkolom voorzijde.








2 opmerkingen: